Najnoviji Windows 8, konačno dostupan!

Konačno sam bio u prilici da preuzmem i isprobam najnoviju verziju Windows-ovog operativnog sistema.  Ovo je naime, veoma rana verzija koja je  predstavljena za developere  i to pod nazivom Windows Developer Preview.  Ovaj OS se prilično oslanja na prethodnika  Windows 7. On je u suštini dorađena „sedmica“.

Karakteriše se novim korisničkim interfejsom pod nazivom „Metro“. On je zamišljen kao radna površina sa startnim i proširivim aplikacijama. Deluje jako lepo vizuelno i dinamično, sa osnovnom karakteristikom da se može veoma lako koristiti na uređajima sa ekranom osetljivim na dodir. Sve je nekako uvećano i bez standardnih komandi („x“ za zatvaranje prozora i  start meni npr.).

Na ovoj, glavnoj površini,  postoje prečice ka standardnom desktopu-u (koji je skoro isti kao i windows 7 desktop bez startnog menija), Control Panel-u, Internet i Windows Exploreru, kao i ka raznim novim aplikacijama koje nam ova  verzija donosi. Neke od  aplikacija su:

  • Stocks
  • News
  • Twit@rama
  • Socilite
  • Picstream
  • Memories
  • Razne igrice

Na desnoj strani se nalaze ikonice kada instalirate neki program.

Prelazak na glavnu površinu se vrši pomoću tzv.

„Windows“ tastera na tastaturi.

Ovaj novi vizuelni deo windowsa  deluje nepraktično za rad na Desktop računaru, ali je zato pogodan za korišćenje u uređajima koji posetuju ekran osetljiv na dodir. Dakle ciljna grupa novog Windowsa  su pored korisnika klasičnih računara i korisnici  raznoraznih mobilnih uređaja kao što su tableti, mobilni telefoni, e readeri i sl. Korisnici desktop računara će i dalje imati desktop površinu  na koju su navikli u svakodnevnom radu. Očekujem  da će ovo  da donese  novine na polju razvoja desktop aplikacija, koje će se pored standardnog desktrop dizajna prilagođavati za novi korisnički interfejs koji nam je Windows ponudio.

Takođe, najavljeno je da će finalna verzija imati podršku za ARM procesore, koji su najčešći u današnjim mobinim urećajima.

Ova (Developer Preview) verzija ne poseduje neke elemente (vizuelne i funkcionalne) koje se ocekuju u finalnoj verziji.

Programi za Windows 7 uglavnom rade, imao sam problem jedino sa Skajpom. Uređaji su  svi  prepoznati osim zvučne kartice i  TV kartice.

2 thoughts on “Najnoviji Windows 8, konačno dostupan!

Постави коментар